Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Siemię lnu

Siemię lnu

Siemię lnu

Cena2,99 zł
Zawartość opakowania: 
100g
Stan magazynowy: 
989

Siemię lnu - pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i swoim kształtem przypomina sezam. Od wieków znane jest ze swych właściwości i korzyści zdrowotnych. Len to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu. Produkowany jest ze szlachetnych odmian siemienia lnianego, który dostarcza cennych dla organizmu składników: błonnika pokarmowego, w tym substancji śluzowych, oleju, lecytyny, składników mineralnych i witamin. Białko zawarte w prażonych ziarnach lnu jest łatwo przyswajalne i ma wysoką wartość biologiczną. Szczególnie dobrym dopełnieniem białka lnu jest białko mleka. Kombinacja tych dwóch produktów zawiera ważne dla zdrowia aminokwasy w idealnej proporcji.

Zastosowanie: siemię lnu jest idealne do chrupania jako przekąska. Można go stosować jako dodatek do jogurtu, sera, kanapek, wypieków, a także do sałatek, twarożku, chleba, pasztecików oraz jako dodatek do płatków zbożowych. Ziarna lnu można jeść bezpośrednio, tak jak, np. pestki słonecznika. Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub ich rozgnieceniu. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. Siemię lnu spożywane jest nie tylko przez człowieka, ale także dodawane do karmy zwierzęcej, np. dla psów, aby przeciwdziałać zaparciom. Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia.

Właściwości: siemię lnu jest bardzo bogatym źródłem wielu niezbędnych minerałów. W nasionach występuje szczególnie dużo wapnia, żelaza, manganu, cynku, magnezu, selenu oraz miedzi. Przede wszystkim posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych, sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach. Wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Szczególnie cenione jest przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Obniża poziom złego cholesterolu. Zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej (przy raku prostaty), jak również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki. Stosowany jest przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy). Posiada liczne witaminy, głównie B1, B6 oraz minerały.

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Ukraina 

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)