Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Liść kolendry - suszony

Kolendra suszona liść

Kolendra suszona liść

Cena1,30 zł
Zawartość opakowania: 
10g
Stan magazynowy: 
989

Kolendra - pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Stosowana jest również w kuchni chińskiej i indyjskiej. Jako przyprawę używa się jej owoce, które charakteryzują się korzennym aromatem i słodkawym pieprzno-balsamicznym smakiem. O kulinarnym i leczniczym zastosowaniu kolendry, świadczą dokumenty już sprzed ponad 3000 lat. Wzmianki o niej znaleziono w literaturze sanskryckiej, egipskich papirusach, a także w Biblii.

Zastosowanie: kolendrę stosuje się jako przyprawę kuchenną do różnych mięs (baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, do nadziewanej i pieczonej gęsi), do pasztetów, sosów, jaj, marynat jarzynowych, grzybów, wódek, likierów, wina, a także do marynowanych śledzi, past, ogórków, buraków, jarzyn. Doskonale komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Odmienia i wzbogaca smak piernika, szarlotki i ciasta marchewkowego. Korzenny aromat owoców znalazł również zastosowanie w przygotowywaniu kompotów. Kolendra jest rewelacyjna w kompozycji z grzanym piwem i winem. Liść kolendry używany jest zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Aromatyzuje się nią klasyczne warzywne francuskie przystawki a'la grecque. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Posiada korzenny aromat, przyjemny i ciekawy słodko-ostry smak. Dodawana jest zazwyczaj 10-15 minut przed końcem gotowania.

Właściwości: kolendra pobudza i ułatwia procesy trawienia, wzmaga ruch jelit, działa wiatropędnie, oczyszcza krew. Zaleca się ją w schorzeniach układu pokarmowego, jak nieżyty żołądka i jelit, podczas biegunek i wzdęć. Może być stosowana w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Kolendra działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest bogatym źródłem witaminy B1, B2, B3 oraz witaminy C. Dostarcza organizmowi takich minerałów jak: sód, wapń, potas. Pomaga w kłopotach z nadmiernym wzrostem flory bakteryjnej i chorób układu nerwowego, przeciwdziała nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym.

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Polska

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)