Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu

Cena5,99 zł
Zawartość opakowania: 
100g
Stan magazynowy: 
1 000

Glutaminian sodu - znany także jako MSG lub E621 jest wykorzystywany jako substancja wzmacniająca smak w wielu rodzajach produktów spożywczych, zawiera 3 razy mniej sodu niż znajduje się go w soli kuchennej. Glutaminian nadaje żywności charakterystyczny smak zwany "umami", który został określony przez naukowców jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian sodu stosowany jest w azjatyckiej kuchni od tysięcy lat. W przeszłości, do chwili odkrycia produkcji tego aminokwasu na skalę przemysłową, pozyskiwano go z listownicy japońskiej - wysokobiałkowych wodorostów serwowanych w postaci tzw. kombu. Nadawał on potrawom wyjątkowego, mięsno-grzybowego aromatu podkreślającego naturalne walory składników użytych podczas gotowania oraz doskonale komponował się z wszelkiego rodzaju sosami oraz mieszankami przypraw, których smak wyraźnie potęgował.

Zastosowanie: glutaminian sodu ma charakter absolutnie uniwersalny. Może być dodawany do wszystkich rodzajów potraw i dla pozyskania pożądanego efektu wystarczy już znikoma ilość tej substancji. Najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, z dodatkiem ryżu i makaronu oraz wędlin. Można go dodawać do zup oraz sosów (w szczególności grzybowego, pieczarkowego, sojowego i rybnego). Podkreśla walory smakowe owoców morza i warzyw, jak również doskonale współgra z żółtym serem i nabiałem. Dopełnia walory smakowe i aromatyczne wszelkich dań. Po wymieszaniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) wydatnie wzmacnia smak potrawy redukując jednocześnie ilość zużywanej do tego samego celu soli. Z tego powodu może być stosowany zamiennie w dietach bezsolnych lub wymagających ograniczenia spożycia NaCl. Podkreśla naturalny aromat, wzmacnia apetyt i sprawia, że wysoko przetworzone produkty spożywcze odzyskują smak utracony podczas obróbki. Przez receptory rozmieszczone na języku odbierany jest jako "rosołowy" i pozostawia w ustach wrażenie tłustości, a jednocześnie balansuje pozostałe bodźce smakowe i zapachowe docierające do organizmu

.

Kraj pochodzenia: Indonezja
 

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)