Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Gałka muszkatołowa cała

Gałka muszkatołowa cała

Gałka muszkatołowa cała

Cena3,00 zł
Zawartość opakowania: 
2szt
Stan magazynowy: 
964

Gałka muszkatołowa - jest owocem muszkatołowca, zielonego drzewa pochodzącego z Moluków. Obecnie uprawiany jest w Malezji i na Karaibach. Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie, aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego kwiatu muszkatołowego. Gałka odznacza się odświeżającym, korzennym zapachem i słodkawym smakiem, natomiast kwiat muszkatołowy jest nieco bardziej gorzki. Gałka muszkatołowa widnieje na fladze Grenady, z tego też względu Grenada jest jednym z głównych eksporterów. Uważana jest za jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków. Jest to jedna z tych przypraw, z którymi nie wolno przesadzić. Do nadania wyśmienitego smaku wystarczy jej szczypta.

Zastosowanie: gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów, takich jak: grzane piwo, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Gałka jest znakomitym dodatkiem do puddingu ryżowego. Nadaje treści daniom takim jak: szpinak, marchew czy sos boloński, wystarczy dodać odrobinę muszkatu pod koniec gotowania. Można ją dodać do sosu beszamelowego czy serowego lub bitej śmietany dla pogłębienia smaku. W celu wydobycia jej wspaniałego aromatu szefowie kuchni zalecają, aby przyprawiać dania trąc gałkę bezpośrednio na maleńkiej tarce. Dzięki temu wydobywa się jej wyśmienity aromat.

Właściwości: gałkę muszkatołową stosuje się dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Sprzyja również aktywacji czynności mózgowych - niweluje zmęczenie i polepsza koncentrację. Usuwa toksyny z nerek i wątroby, zabija bakterie i przykry zapach z jamy ustnej. Obniża poziom wolnych rodników i działa dezynfekująco.
 

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Indonezja

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)