Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Czarnuszka

Czarnuszka

Czarnuszka

Cena7,99 zł
Zawartość opakowania: 
100g
Stan magazynowy: 
991

Czarnuszka - nazywana jest czarnym kminem, a także "złotem Faraonów". Pochodzi z z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny słodkawy smak, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak oraz uniknąć goryczkowej nuty należy ją uprażyć na suchej patelni. Czarnuszka zwana czarnym kminkiem lub czarnym kminkiem egipskim to małe, matowe, czarne ziarenka o szorstkiej powierzchni i oleistym białym wnętrzu. Nazwa czarnuszki pochodzi od łacińskiego słowa "nigellus" lub "niger", czyli czarny. Ma lekko pikantny, korzenny smak i aromat.

Zastosowanie: czarnuszkę można wykorzystać jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz innych wypieków. Nasiona służą przede wszystkim do posypywania wypieków, które wspaniale wzbogacają smak pieczywa, można je używać do spodów do pizzy. Używana jest również do przetworów warzywnych, aromatyzowania wina, jako składnik mieszanek przyprawowych oraz środek ziołoleczniczy, a także w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego. Doprawia się nią również ziemniaki, jogurt, twaróg, zapiekanki, marynaty oraz surówki. Czarnuszka poprawia smak tłustych potraw jak baranina czy jagnięcina.

Właściwości: olej bądź napar z czarnuszki pomaga w leczeniu alergii i wzmacnia odporność. Można go stosować przy następujących zaburzeniach zdrowotnych: astma, zapalenie oskrzeli, nieżyt tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, bóle głowy, oczu, zapalenie ucha, bezsenność, problemy sercowe, bóle stawów, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle zębów, grzybica skóry, wypadanie włosów, katar sienny, łuszczyca, trądzik, brodawki, opryszczka, podatność na infekcje, stany wyczerpania, zakażenia przewodu pokarmowego, depresja, zaburzenia koncentracji, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica żółciowa, choroby pasożytnicze układu pokarmowego i płciowego, choroba wrzodowa. Ochrania i odtruwa miąższ wątroby. Wspomaga wydzielanie mleka u kobiet karmiących. Działa przeciwbólowo dzięki zawartemu w nasionach składnikowi malantynie. Ma działanie moczopędne oraz żółciopędne. Osoby mające wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej zamiast pieprzu.

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Indie 

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)