Wędzenie krok po kroku, czyli jak powstają aromatyczne kiełbasy?

Smak pachnących, soczystych kiełbas i innych mięs zawdzięczany jest przede wszystkim odpowiedniej obróbce i doborze właściwych przypraw. Jest wiele sposobów na wzmocnienie smaku wędlin, a jednym z nich jest wędzenie. To nic innego jak nasycenie mięsa składnikami, które znajdują się w dymie drzewnym i usunięcie nadmiaru wody z wędliny – uwędzone mięso nie wymaga dalszej obróbki kulinarnej, a dodatkowo przez dłuższy czas zachowuje swoją soczystość i niesamowity smak. Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie kiełbas oraz ich wędzenie.
Jak przygotować swojską kiełbasę?
Tworzenie i późniejsze wędzenie wędlin to proces wymagający cierpliwości i sporej ilości czasu, choć wart jest poświęcenia – gotowa kiełbasa będzie smaczna, zdrowa i przede wszystkim będzie wiadomo, czego użyto do jej stworzenia. Swojską kiełbasę można zrobić z różnych gatunków mięsa. Po wyborze ulubionego należy w pierwszej kolejności poddać mięso procesowi peklowania na mokro lub sucho. W pierwszym przypadku powinno być ono moczone w roztworze peklosoli i przechowywane w lodówce przez 24-48 godzin. Kolejnym krokiem jest zmielenie mięsa, doprawiając je solą, pieprzem i czosnkiem – właściwe proporcje to 15 gram soli na 1 kg mięsa, a na każde 3 porcje soli dodaje się 1 porcję pieprzu oraz 2 porcje czosnku. Aby wędlina nabrała smaku, należy przygotować roztwór wody i ulubionych przypraw, które gotowe można kupić w sklepie Kociołek Smaków. W zależności od przygotowywanej wędliny można zakupić najróżniejsze przyprawy do kiełbas – do białej, drobiowej, grillowej, góralskiej, parzonej i wielu innych. Zaprawę należy gotować przez kilka minut (około 5), a następnie ją ostudzić i przecedzić. Przygotowane, zmielone mięso przez 30 minut wyrabia się, łącząc je z wybranymi przyprawami. Przy tworzeniu kiełbas niezbędne są jelita wieprzowe, z których wcześniej usuwa się sól dzięki kilkugodzinnemu moczeniu. Po wymoczeniu jelit nabija się w nie przygotowane mięso – można to robić przy użyciu specjalnych, ręcznych nadziewarek. Kiełbasa jest gotowa do dalszej obróbki kulinarnej, na przykład do wędzenia.
Metody suszenia i wędzenia kiełbasy
Każda wędlina, która trafia do wędzenia, musi najpierw zostać wysuszona. Można to zrobić na dwa sposoby – pozostawiając kiełbasę na około 1-2 godziny w przewiewnym i chłodnym miejscu lub umieszczając ją w wędzarni na godzinę, przy temperaturze 55-60 stopni z otwartymi drzwiczkami. Ususzoną kiełbasę można wędzić na ciepło lub zimno. Pierwsza z metod jest szybsza i prostsza, gdyż nie ma konieczności zakupu odpowiedniego pieca. Wędząc na zimno, należy umieścić wędlinę w wędzarni, gdzie mięso będzie znajdować się co najmniej 1,5 metra od ognia. Podczas wędzenia na ciepło, najkrótszy proces trwa 30 minut przy temperaturze 80-90 stopni, lecz chcąc uzyskać smaczniejszą wędlinę, warto zmniejszyć temperaturę i potrzymać kiełbasę nieco dłużej (np. 3-5 godzin przy 55-60 stopniach lub 2-3 godziny przy 60-75 stopniach). Metoda wędzenia na zimno może trwać nawet do kilkunastu dni. Powstały smak i unoszący się aromat w dużej mierze zależy od opału. Powinno wykorzystywać się zrębki wędzarnicze, które przez wiele osób traktowane są jako niezbędne "przyprawy" – zrębki z innych gatunków drzew używa się do kiełbas, innych do ryb, a odrębnych do wieprzowiny lub drobiu – ich dobór zależy od preferencji smakowych. Do wędzenia używa się wyłącznie drewna liściastego. Po zakończonym wędzeniu, wędliny można upiec lub zaparzyć, aby wszystkie soki pozostały wewnątrz mięsa, a także, żeby pozbyć się wszelkich bakterii znajdujących się na mięsie. Parzenie może nieco osłabić aromat wędlin, jednak nada im soczystości i zagwarantuje bezpieczną konsumpcję.
Jakie dania można przygotować ze smacznej kiełbasy?
Warto zaznaczyć, że wędliny można spożywać w takiej postaci, jakiej zostały przygotowane – aromatyczne, soczyste kiełbasy będą rozpływały się w ustach, pozostawiając charakterystyczny posmak wędzenia. Swojska kiełbasa będzie zdrowa, a przygotowując ją na własny użytek, będzie miało się maksimum satysfakcji z gotowego wyrobu. Takie wędliny można wykorzystać również do domowego bigosu. Dzięki dodatkowi pysznej kiełbasy i odpowiedniej przyprawy do bigosu potrawa ta z pewnością podbije serca i podniebienia smakoszy. Oprócz tego produkt sprawdzi się idealnie jako dodatek do żurku, barszczu, grochówki czy fasolki po bretońsku. Jest wiele interesujących przepisów na wykorzystanie smacznych kiełbas – można je dodawać do ryżu, omletu, spaghetti i wszędzie tam, gdzie warto uzupełnić smak dania pachnącymi wędlinami.
W kilku prostych krokach można przygotować domową kiełbasę, która będzie zdrowa, soczysta i pachnąca. Z odrębnych metod wędzenia mogą skorzystać osoby, które chcą przygotować szybki obiad, jak i koneserzy, którzy pragną uzyskać jak najlepsze efekty wędzenia. Do stworzenia aromatycznych wędlin można wykorzystać piece wędzarnicze – można je zbudować samodzielnie bądź kupić gotowe za około 1000-2000 zł. Możliwe jest także przygotowanie wędlin bez użycia specjalnych urządzeń. W każdym przypadku gwarantowany jest swojski, niepowtarzalny smak kiełbas i innych wyrobów.