Czym jest i jak przygotować sałatkę gyros?

Sałatka gyros nie bez powodu stała się numerem jeden na wielu polskich i zagranicznych stołach. Jest królową imprez i wyróżnia się na tle innych, warstwowych potraw. Jej pochodzenie nie jest bliżej znane, wiadomo jednak, że przy tworzeniu sałatki gyros inspirowano się greckim fast foodem – gyrosem – mięsem opiekanym na rożnie i podawanym z dodatkiem pomidorów lub frytek. Sposobów na przygotowanie tradycyjnej sałatki gyros jest sporo i w domowych warunkach każdy tworzy ją według własnych preferencji, choć nie może w niej zabraknąć kilku ważnych składników.
Niezbędne składniki do stworzenia sałatki gyros
Potrawa należy do dań warstwowych, co oznacza, że każda z warstw powinna być przygotowana z innych składników. Sałatkę można stworzyć z 8 warstw, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby było ich nieco mniej lub nawet więcej – wszystko zależy od wizji kucharza. Nie obejdzie się jednak bez zakupu kilku kluczowych składników, jakimi są mięso i sałata. Najczęściej wykorzystuje się pierś z kurczaka (około 800 gram) i kapustę pekińską (150 gram). Oprócz tego warto zaopatrzyć się w dużą puszkę kukurydzy (400 gram), kilka ogórków konserwowych (około 150 gram) i ogórka świeżego (150 gram). Do stworzenia kolejnych warstw niezbędne będą też pomidory koktajlowe lub pomidory suszone (150 gram), sporej wielkości papryka (300 gram), a także mała czerwona cebula (100 gram) oraz majonez i opcjonalnie ketchup.
Tradycyjny sposób przygotowania sałatki gyros
Przygotowanie należy zacząć od pokrojenia piersi z kurczaka w drobniejsze kawałki, które wygodnie będzie się nabierało.
Umyte i pokrojone mięso powinno zostać odpowiednio przyprawione przed lub w trakcie smażenia. Może zostać użyta do tego przyprawa do kurczaka lub przyprawa gyros, która nada mięsu odpowiedniego koloru i właściwego smaku. Po usmażeniu kurczaka należy umieścić go na dnie szklanego naczynia, w którym przyrządzana jest sałatka. Można również dodać sos powstały podczas leżakowania kurczaka lub ketchup. Kolejne warstwy zależą od wizji kucharza – ułożyć można kolejno ogórki pokrojone w kostkę, następnie kukurydzę, na nią posiekaną cebulę i pomidory. Powierzchnię pokrywa się majonezem (i opcjonalnie ketchupem), po czym układa się paprykę (może być różnokolorowa), a na sam koniec kapustę pekińską.
Do tworzenia sałatki gyros mogą być wykorzystywane inne składniki. Aby zachować elegancję, warto podawać potrawę w przezroczystych naczyniach z dokładnie widocznymi poszczególnymi warstwami dania. Do sałatki można również dodać sos czosnkowy lub inne dodatki według własnych preferencji. Dobrze jest przygotować potrawę dzień wcześniej, aby odpowiednio przeszła przyprawami – będzie dzięki temu smaczniejsza. Sałatka gyros występuje również w wersji wegetariańskiej – wówczas zastępuje się mięso kotletem sojowym, a majonez jogurtem na bazie sosu sojowego.