Logo

Twoje konto

  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Nawigacja

  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (57)
  • Mieszanki przyprawowe (78)
  • Warzywa suszone (36)
  • Zioła lecznicze (11)
  • Pestki i nasiona (3)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (51)

Ziele angielskie ziarno

Ziele angielskie ziarno

Ziele angielskie ziarno

Cena1,85 zł
Zawartość opakowania: 
30g
Stan magazynowy: 
987

Ziele angielskie - to inaczej owoce korzennika lekarskiego - tropikalnej rośliny przyprawowej pochodzącej głownie z Jamajki. Znane jest również pod nazwami: pieprz angielski, pieprz pachnący, pieprz goździkowy, nowe korzenie. Niedojrzałe owoce zrywa się i suszy. Mają czerwono-brunatną barwę, chropowatą powierzchnię, kulisty kształt, smak pieprzu, a zapach goździków. Zapach pochodzi od olejku pimentowego, którego głównym składnikiem jest taka sama substancja, jaką zawiera olejek goździkowy - eugenol. W zielu angielskim oprócz olejku znajdują się: żywica, garbniki, cukier, kwas jabłkowy i kwas gallusowy. Owocowanie rozpoczynają okazy 6-7 letnie i kontynuują do osiągnięcia wieku około stu lat. Jagody zbiera się, kiedy są dojrzałe, ale jeszcze zielone, później bowiem tracą swój aromat. Głównymi producentami ziela angielskiego są kraje Ameryki Południowej i Środkowej (Meksyk, Brazylia, Wenezuela, Jamajka), a także Wietnam, Tajlandia i Indie. Ziele angielskie niegdyś używane było jako dezodorant, w XVIII wieku żołnierze rosyjscy wkładali owoce do butów, by pozbyć się przykrego zapachu.

Zastosowanie: ziele angielskie jest często stosowane jako namiastka pieprzu czarnego. Jako silna przyprawa musi być stosowana w ilości umiarkowanej. Ma korzenny zapach i ostro lekko palący smak. Nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych. Dodawane jest do niektórych ciast. Kilka całych lub zmielonych ziarenek dodanych do tłustych sosów oraz innych potraw nadaje im przyjemny aromat. Stosuje się je również do potraw jarzynowych (np. szpinaku), ryb smażonych, sałatek rybnych, zup, galaretek, ryżu i ogórków kwaszonych. Używa się je także do różnych marynat, budyniów. Sos sporządzony z mocnego wywaru z mięsa, z dodatkiem pieprzu, cebuli, mąki, skórki cytrynowej, czerwonego wina i kilku ziarenek ziela angielskiego, doskonale nadaje się do podrobów i dziczyzny. Osobne zastosowanie ziela angielskiego dotyczy przetworów deserowych. Dodanie go do kompotów owocowych podnosi znacznie ich aromat. W postaci sproszkowanej jest wspaniałym dodatkiem do puddingu śliwkowego, wypieków, kiełbas.

Właściwości: ziele angielskie wzmaga apetyt, reguluje trawienie, ma właściwości pobudzające. Jest pomocne w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego. Poprawia trawienie i jest wiatropędne. Rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Zawarte w zielu taniny łagodnie znieczulają i mają właściwości rozgrzewające - jest to popularny środek domowy na bóle stawów i mięśni, stosowany w formie okładów lub w gorących kąpielach.

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Meksyk

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!

Nawigacja

  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Twoje konto

  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Twoje konto

  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Nawigacja

  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (57)
  • Mieszanki przyprawowe (78)
  • Warzywa suszone (36)
  • Zioła lecznicze (11)
  • Pestki i nasiona (3)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (51)