Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Przyprawy do bigosu i potraw z kapusty

Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Cena1,30 zł
Zawartość opakowania: 
25g
Stan magazynowy: 
986

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Jest daniem złożonym i można przyrządzić go na wiele sposobów. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula, wino i przyprawy, dodawanych wedle uznania przez każdą panią domu. Ważna są również odpowiednie przyprawy do bigosu. Ze względu na jego rozgrzewające właściwości, bigos najczęściej podaje się w formie gorącej przystawki, z chlebem razowym i zimną, wytrawną lub ziołową wódką.

Skład: papryka słodka, papryka ostra, kminek, pieprz czarny, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, ziele angielskie, sól, cukier, warzywa suszone (czosnek, cebula).

Przepis na bigos domowy: poszatkowaną kapustę kiszoną i słodką (razem około 1 kg) ugotować oddzielnie (słodką w osolonej wodzie). Mięso wieprzowe lub wołowe, dziczyznę, boczek, kiełbasę (razem około 0,5 kg) pokroić w kostkę i dusić do miękkości razem z pokrojonymi dwoma średnimi cebulami. Doprawić do smaku przyprawą do potraw VIGO. Grzyby (około 0,4 kg) pokroić i przysmażyć (suszone ugotować). Wszystkie składniki połączyć, dodać 25 g przyprawy do bigosu "Olmix", przecier pomidorowy (30% około 100g) i dusić na małym ogniu. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Smak bigosu podnosi również kilka suszonych śliwek.

   

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Polska

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)