Logo
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)

Oregano

Oregano

Oregano

Cena1,40 zł
Zawartość opakowania: 
10g
Stan magazynowy: 
972

Oregano - zwane powszechnie "lebiodką pospolitą", jest jednym z najdłużej znanych ziół, a jego właściwości lecznicze znał już Hipokrates oraz Arystoteles. W dawnych czasach oregano wykorzystywano także do farbowania na czarny kolor różnorodnych tkanin. Kwiaty natomiast służyły do barwienia wełny na kolor pomarańczowy.

Zastosowanie: oregano jest jedną z roślin wchodzących w skład ziół prowansalskich. Używa się go do sosów, pizzy, spaghetti, zapiekanek przyprawiania różnorodnych sałatek oraz mięsa (cielęcina, jagnięcina, wieprzowina, wołowina, baranina) nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Doskonała przyprawa do zup, potraw rybnych, krabów, wędlin, serów, owoców morza. Przyprawia się nim pieczone ziemniaki. Jest idealnym dodatkiem do pomidorów, stanowiąc z nimi doskonałe połączenie, wydobywając z nich zarazem to, co najlepsze. Całe ziele lebiodki położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie). Doskonale komponuje się z makaronami, smażonymi warzywami (cukinia, papryka), jajecznicą i białym serem. Często lebiodkę wykorzystuje się jako dodatek do alkoholi, przede wszystkim do przyprawiania likierów oraz wermutów. Wszystkie potrawy przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania. Szefowie kuchni proponują, aby oregano stosować w połączeniu z bazylią, tymiankiem, kminkiem bądź kolendrą, które każdej potrawie nadadzą wspaniały smak.

Właściwości: dzięki swoim właściwościom leczniczym oregano stosowane jest jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, przeciwbiegunkowy, przeciwskurczowy, antyseptyczny (np. w bólach zębów), przeciwzapalny, a także moczopędny oraz odtruwający. Bardzo często olejek tymolowy zawarty w oregano stosuje się do płukania gardła oraz jako "maść" na trudno gojące się rany. Pomocny w zapaleniu oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych oraz wzdęć.

 

Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!

 

Kraj pochodzenia: Turcja

Biuletyn okazji kociołka

Otrzymuj na bieżąco informacje o promocjach, wyprzedażach, nowościach i ofertach specjalnych!
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388
email: biuro@kociolek-smakow.pl

pn-nd  8:00 - 21:00

Responsive Web Design & HTML 5
2014(c) Kociołek Smaków. Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Facebook
  • Koszyk
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • KONTAKT
  • REGULAMIN
  • DOSTAWA
  • O FIRMIE
  • BLOG
  • SKLEP
  • START

Koszyk na zakupy

Twój koszyk jest pusty.

Produkty

  • Przyprawy jednorodne (60)
  • Mieszanki przyprawowe (81)
  • Warzywa suszone (32)
  • Zioła lecznicze (6)
  • Pestki i nasiona (4)
  • Jelita (10)
  • Osłonki (17)
  • Akcesoria (52)